leocathymaas.reismee.nl

Lisboa

Lisboa
Donderdagmorgen zijn we vanuit Porto naar Lissabon vertrokken.Net buiten Porto gingen we de A1 op, de tolweg naar Lisssabon en konden we 290 km naar het zuiden.De tomtom was bijna 3 uur stil. De verandering in landschap gaat heel plotseling: Na Fatima ga je het rivierdal in en de begroeing verandert: Geen eucalyptus bomen meer maar olijfbomen en kurkeiken. Het is hier veel vlakker en kaler dan in de omgeving van Porto.We zijn eerst naar Jorges huis gereden, die voor ons een uitgebreide lunch had klaargemaakt.Daarna heeft hij ons naar Jose's flat in Bobadela, een buitenwijk van Lissabon, gereden.Jose woont nu in Porto, en omdat de huizenprijzen nu slecht zijn hier, wil hij deze flat nog niet verkopen. Het is een moderne 3 kamer flat met maar 1 nadeel: het gas is afgesloten. Maar er is wel stroom, dus ik heb vanmorgen water gekookt en me ouderwets bij de wastafel gewassen. Zo ga ik vanavond ook mijn haar wassen, want 4 dagen geen haren wassen, dat trek ik niet. Nadat we ons gistermiddag hadden geinstaleerd, zijn we met de auto naar Oriente gereden, het station bij het Expo '98 terrein. We hebben daar de auto geparkeerd en zijn toen het Park der Naties doorgewandeld en we hebben het grote zeeaquarium bezocht. Dat was heel mooi en we hebben er vele bijzondere vissen gezien.s'Avonds zijn we hier in Bobadela nog een klein hapje wezen eten en hebben we heerlijk geslapen in Jose's enorme bed. Deze flat heeft geen CV en het wordt hier s'nachts nog lekker koud, dus we sliepen onder twee dikke dekens. Vanmorgen zijn we met de auto weer naar Oriente gereden, 7 km, en van daar zijn we verder gegaan met de metro, want autorijden in centrum Lissabon is niet aan te raden.Vandaag was het echt schitterend weer, 20 graden en strak blauw.(zie de foto's) We zijn eerst naar de kade van de Tejo (Taag) gegaan, de rivier is hier enorm breed en er zijn veel boten die naar de overkant gaan en een mooie rode brug, net de Golden Gate bridge. We hebben eerst de Baixa bekeken, het laag gelegen deel van Lissabon, dat na de aardbeving van 1755 door Markies de Pombal helemaal opnieuw is gebouwd. Daarna zijn we via de kathedraal naar het kasteel van St. Jorge gegaan, een prachtige middeleeuwse vesting hoog op een heuvel. Dat was dus weer even lekker klimmen, maar zeer de moeite waard vanwege de prachtige vergezichten over de Taag en de stad.Na het kasteel hebben we geluncht in een van de piepkleine restaurantjes die je in alle zijstraatjes vindt, een heerlijke salade van bonen en tonijn.Verkwikt konden we weer verder en we zijn weer naar Baixa gegaan en hebben de hele Avenida da Liberdade afgelopen, totaan het grote plein met het standbeeld van Markies de Pombal. Aan de avenue staan veel imposante gebouwen met dure winkels, Prada en Armani, maar daar zijn we maar gewoon langs gelopen, ik met mijn kniebroek en Teva's en Leo in zijn afritsbroek. Leo had wel net mooie nieuwe schoenen gekocht,maar geen prada's. Gelukkig stonden er ook veel bankjes langs de avenue, want mijn knieen vonden het mooi geweest, dus zijn we weer met de metro richting auto en naar huis gegaan. Vanavond gaan we hier nog weer even wat eten, onze achterburen hebben een knus eettentje hebben we gezien. Morgen gaan we richting Belem en s'middags gaan we naar Apassionata!!! Dat had ik aangekondigd gezien en daar verheug ik me enorm op. Een show met 40 paarden van verschillende rassen, ze zijn een paar jaar geleden ook in NL geweest, in A'dam, maar dat was toen niet haalbaar, nu zijn we er toch, dus pakken we dit maar weer even mee. Het is om 16.00 uur en dan zijn we toch al moe van het lopen, dus dat komt goed uit.Nou mensen dat was het weer even, morgen meer.Ook Lissabon is een mooie stad om eens te bezoeken. Groter dan Porto, meer toeristen, meer afrikanen en brazilianen, andere kleuren, meer wit en roze en toch niet te groot, echt een aanrader en de portugese economie heeft de toeristen hard nodig!
Groetjes, Leo en Cathy