leocathymaas.reismee.nl

Kijkje in de gezondheidszorg in Portugal

Vanaf zondag heb ik al pijn in mijn rechterbovenkaak en natuurlijk hoopte ik dat het vanzelf over zou gaan, maar in plaats van beter werd het alleen erger, dus vandaag toch maar naar een dokter. Eerst hebben we H&M naar het vliegveld gebracht en daarna naar het ziekenhuis, want gewone huisartsen hebben ze hier niet. Van Jose hadden we gehoord dat het algemene ziekenhuis hier in de buurt prima is, maar dat de wachttijd voor een consult kan oplopen tot 12 uur! Dat zag ik met mijn zere hoofd niet zitten en hij raadde ons aan om naar een particulier ziekenhuis te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Een prachtig strak nieuw gebouw met glanzende vloeren, veel balies en weinig patienten.Eerst aangemeld en mijn verhaal gedaan aan een vriendelijke receptioniste, die goed engels sprak.Zij ging meteen bellen en schreef me in. Na 15 minuten was ik al aan de beurt, eerst bij een verpleegkundige , die de controles deed. Geen gekke dingen, geen koorts, bloeddruk ok en daarna door naar de dokter. Die heeft me helemaal nagekeken, maar hij kon niets verontrustends vinden, oren goed,bijholtes goed; volgens hem lag de waarschijnlijke oorzaak bij een van mijn kronen. Hij kon er zo niets aan zien en het deed ook niet specifiek zeer bij 1 kies of zo,maar hij verwees me door naar de tandarts, ook in hetzelfde gebouw. Daar moesten we even 30 minuten wachten, want de tandarts was nog lunchen, maar om 14.30 zat ik al in de stoel.Hij heeft alles nagekeken en 2 foto’s gemaakt van de rechterboven- en onderkaak en daar was niets op te zien. Gelukkig maar, want ik zit niet op een wortelkanaalbehandeling in Portugal te wachten. Maar om de zoveel tijd heb ik een soort pijnaanval, echt zenuwpijn, die helemaal doortrekt naar mijn oor, en ik kan niet aanwijzen waar het vandaan komt. Warm drinken geeft meteen pijn en ik heb de laatste dagen veel met een ijskompres op mijn wang gelopen. De dokter denkt dus dat het vanuit mijn gebit komt en de tandarts denkt meer richting kaakholteontsteking. Nu heb ik voor 5 dagen ontstekingsremmers/pijnstillers gekregen en ik hoop dat het zo opknapt, anders moet ik terug en krijg ik een AB kuur. Deze week hebben H&M gelukkig lekker hun gang kunnen gaan, ze zijn er veel samen op uitgetrokken. Gisteravond zijn we nog met zijn vieren heel leuk uit eten geweest. Ik had al preventief 1 brufen genomen, dus ik kon toch een beetje gezellig zijn. H&M hadden een heel leuk restaurantje aan de Ribeira gevonden.Op de terugweg hebben we een taxi naar huis genomen, voor 5 euro stonden we binnen 10 minuten voor de deur.Nu hangt de was te drogen voor de volgende gasten, maandagavond komen mijn moeder en mijn zus Astrid. Ik hoop dat de pijn dan over is, want ik word er wel een beetje chagerijnig van.Prettig weekend en groetjes, Leo en Cathy

Jeanette ter Steege

Hoi Cathy en Leo, heb net even de tijd genomen om jullie uitgebreide verslagen en foto's te lezen en bekijken. Wat een andere wereld dan hier nu met grijze luchten en regen. Verder geen klagen hoor want we hebben al wel een paar mooie zonnige dagen gehad. Het viel me bij de mont Blanc op dat er beneden niet veel sneeuw lag, de bomen waren gewoon kaal. Ik hoop dat het met je kaakpijn mee gaat vallen, het is nooit lekker maar zeker niet in een ander land. Wim en Koos zijn naar Friesland om de motor van de boot een goede beurt te geven. We hadden hem van de winter in de haven laten liggen, er hoefde verder geen groot onderhoud aan gedaan te worden en dat scheelt een hoop werk. Eind maart begin april hebben we een weekje vrij en zijn van plan om dan op pad te gaan. Heel veel groetjes, Jeanette

Bertha

Hoi Leo en Cathy,

Even jullie verhalen gelezen, leuk om dit zo te kunnen volgen.Hoop dat je snel verlost bent van je kaakpijn want dat is erg vervelend. Hier gaat het langzaam maar zeker ook de goede kant op. Maar geduld is een schone zaak. Wens jullie nog veel plezier daar toe.
Groetjes Bertha

anja kikkert

hoi, cathy
ik lees je berichten met interesse
sterkte met je kaak
groeten ook van pa en ma dekker.
anja.

Strid

Bert haalt mama op uit Dordt. Nu heb ik nog even tijd om de laatste dingen te doen en even ontspannen in bad. Vanavond om 9 uur gaan we richting Porto (yes!18 gr deze week). Tot straks Cathy en Leo. Greetz Strid

Eric

Ik hoor niks over al jullie voorbereidingen voor carnaval; die zijn hier al in volle gang; of wordt dit prachtige feest daar bij jullie niet gevierd? Of weten we dat pas volgende week als het echt zover is?

Sterkte met je kaak? Is er al enige verbetering?